Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Δεν πρόκειται για «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» στη δημοπρασία για τις άδειες

Κατηγορία: Media
geniki grammateia enimerosis

Έχασε ο Alpha στην απαίτησή του να παραλάβει από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας το βιντεοσκοπημένο υλικό της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών του Αυγούστου του 2016!

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην οποία προσέφυγε η Γενική Γραμματεία, γνωμοδότησε πως η βιντεοσκόπηση είναι μεν «επεξεργασία προσωπικών δεδομένων», όχι όμως «ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων»!

Ο Alpha είχε προσφύγει στον εισαγγελέα για να του χορηγηθεί το υλικό της βιντεοσκόπησης και η Γενική Γραμματεία είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση της Αρχής. Όπως σημειώνεται στην απόφασή της, η ίδια η Αρχή δεν έχει αρμοδιότητα να εκδώσει γνωμοδότηση για την παράδοση του βιντεοσκοπημένου υλικού. Ωστόσο, σημειώνει αφενός ότι δεν πρόκειται για «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» και αφετέρου ότι η λήψη του υλικού από τρίτο πρόσωπο που έχει συμφέρον συνιστά επίσης «επεξεργασία προσωπικών δεδομένων» και ελέγχεται από συγκεκριμένες διατάξεις.

Με αυτό το σκεπτικό, η Αρχή υπογραμμίζει πως η απόφαση για τη χορήγηση ή μή, ανήκει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.  Πρακτικά, μέσα από την παράθεση των νομικών διατάξεων της προστασίας προσωπικών δεδομένων καταδεικνύεται πως το βιντεοσκοπημένο υλικό της προηγούμενης δημοπρασίας  δεν μπορεί να χορηγείται ανεξέλεγκτα,  καθώς και οι έχοντες έννομο συμφέρον υπόκεινται σε έλεγχο για επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων. Η απόφαση θεωρείται σημαντική εν όψει της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας για τις επτά τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ.

typologies.gr