Ειδικός φόρος και ΕΔΟΕΑΠ: Δύο σε ένα

Κατηγορία: Media
edoeap
Νέα δεδομένα στην τηλεόραση από την απόφαση για τη μείωση  του ειδικού φόρου τηλεόρασης από το 20% στο 5%.

Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται από μια σκληρή διαπραγμάτευση κατά την οποία κατατέθηκαν πλήθος  αιτημάτων. Οι ιδιοκτήτες ζήτησαν μεταξύ άλλων να αποσυρθεί η ΕΡΤ από τις διαφημίσεις,  Να χρεώνονται δορυφορικές πλατφόρμα και ΕΡΤ με 3 ευρώ ανά συνδρομητή το μήνα (δηλαδή γύρω στα 36 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο), τα οποία θα πιστώνονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί, να καταργηθεί η εισφορά 1,5% υπέρ του κινηματογράφου, να μειωθει ο κατώτατος αριθμός εργαζομένων ανά κανάλι από 400 στους 300. Και ακόμη να υπολογίζονται στον αριθμό των εργαζομένων και όσοι εργάζονται σε εταιρείες υπεργολάβους των καναλιών, να αρθεί κάθε περιορισμός σε σχέση με την προέλευση κεφαλαίων και να μηδενιστεί ο φόρος διαφήμισης.
Η κυβέρνηση είπε “όχι” σε αυτό πακέτο όπου τα ζητήματα αιχμής ήταν η κατάργηση του ειδικού φόρου τηλεόρασης και η μείωση του αριθμού των εργαζομένων
Ο ειδικός φόρος τηλεόρασης που ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Ν. Παππά έφερε στα ταμεία τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ και λειτούργησε ως αντιστάθμισμα για τη μή καταβολή τελών για τις άδειες. Τώρα, αφού επί της ουσίας φεύγει από το τραπέζι, ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση των αδειών στην τηλεόραση και θα ισχύει μόνο για τους αδειοδοτηθέντες.
Η ρύθμιση της μείωσης του φόρου θα ισχύει από 1η Απριλίου και θα αφορά προφανώς στους σταθμούς που θα έχουν αδειοδοτηθεί και θα λειτουργούν μετά το διαγωνισμό του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης. Εάν καθυστερήσει η αδειοδότηση, καθυστερεί και η μείωση του φόρου. Η μείωση αυτή συνοδεύεται με τη ρύθμιση υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, ώστε να μην υπάρξει θέμα με τη βιωσιμότητα των καναλιών και το επίπεδο της απασχόλησης, το οποίο είναι δεσμευτικό από το νόμο στα 400 άτομα τουλάχιστον.
Το Δημόσιο θα ωφεληθεί από τα χρήματα που θα καταβληθούν για τις άδειες, καθώς και από τις επιπλέον εισφορές που θα εισπράξει και τους φόρους από την αύξηση της απασχόλησης στα πανελλαδικά κανάλια (όπου αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 1.800 άτομα και θα αυξηθούν στα 2.800 μετά την αδειοδότηση). Το ισοζύγιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αναμένεται να είναι θετικό.
Τέλος, ανάλογα μέτρα θα ληφθούν για την στήριξη των μέσων ενημέρωσης και στο διαδίκτυο και στο ραδιόφωνο αλλά και στον έντυπο Τύπο.
typologies.gr