Επικεφαλής οικονομολόγος του Bruegel: Το Eurogroup δεν άλλαξε τίποτα για τις αγορές

Κατηγορία: Οικονομία
eurogroup

«Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν άλλαξε τίποτα» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bruegel Ζολτ Νταρβάς. «Το αποτέλεσμα του ήταν αυτό που αναμενόταν. Ενέκρινε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, συμφώνησε στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, η οποία θα είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή που αρχικώς περιμέναμε», σημειώνει ο ίδιος. 

«Σχετικά με το χρέος, απλώς επιβεβαίωσε αυτό που το Eurogroup και πολλοί υπουργοί Οικονομικών είχαν υποστηρίξει νωρίτερα, ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα αποφασιστούν πολύ κοντά στο τέλος του προγράμματος, το πιθανότερο την άνοιξη ή το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς», ανέφερε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Αθήνα 984″ και στον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαγεωργίου.

Ο κ. Νταρβάς παρουσίασε το σκεπτικό του ως εξής: «Κατά βάση το Eurogroup δεν έχει αλλάξει κανένα από τα πιθανά μελλοντικά σενάρια και συνεχίζω να είμαι πεπεισμένος ότι κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια. Τα επιτόκια θα είναι αρκετά υψηλά. Συνεπώς, ή μία σημαντική ελάφρυνση χρέους πρέπει να προκύψει την επόμενη χρονιά ή το Eurogroup πρέπει να ενεργοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας».

Ο Ζολτ Νταρβάς

Βλέπει νέο πρόγραμμα

Στο ερώτημα αν θεωρεί αυτή τη στιγμή τι θεωρεί πιθανότερο ένα τέταρτο πρόγραμμα ή μία πιστοληπτική γραμμή απάντησε με τα εξής: «Αυτό που περιμένω είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι κάπου στη μέση. Γιατί πολλά από τα μέλη του Eurogroup αναγνωρίζουν ότι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό που θα συμβεί είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα. Θα προσφέρουν μέτρα ελάφρυνσης το χρέους. Αλλά ο φόβος μου είναι ότι αυτά τα μέτρα δε θα είναι επαρκή. Κατά συνέπεια μπορεί να προσφέρουν στην Ελλάδα ένα προληπτικό πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει στην Ελλάδα χαμηλότερα επιτόκια. Θα περίμενα, λοιπόν, να βρεθεί κάπου στη μέση η συμφωνία. Κάποια ελάφρυνση χρέους, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα».

protothema.gr