Καθαρή σχέση ΕΡΤ-κινηματογραφιστών χωρίς διαμεσολαβητές…

Κατηγορία: Media
s.t.ert-cinema

Τη νέα σχέση της με τους  κινηματογραφιστές παρουσίασε χθες η διοίκηση της ΕΡΤ, στη Θεσσαλονίκη.

Μίλησε για το σχέδιο της περί της δημιουργίας μίας κινηματογραφικής και τηλεοπτικής μονάδας στην περιοχή της Περαίας, και ταυτόχρονα δήλωσε κατηγορηματικά πως η διαχείριση των εσόδων από τον τζίρο της  (1,5%) που διατίθενται στον κινηματογράφο θα γίνονται από την ίδια για τις ανάγκες της και όχι από τρίτα πρόσωπα, ασχέτως της αποδοχής ή των γνώσεων τους. 

 

Η ΕΡΤ είπε πολύ απλά πως δεν χρειάζεται μεσάζοντες και διαμεσολαβητές για το ποιες ταινίες θα χρηματοδοτήσει από τα έσοδα που συγκεντρώνει από το ανταποδοτικό τέλος και τις διαφημίσεις. Η ενόχληση που προκάλεσε ήταν μεγάλη, καθώς έχει δομηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός, που παράγει ταινίες χαμηλού επιπέδου, μέτριας απήχησης μαζί με ελλείμματα και ιδιότυπες καταστάσεις.  Πρόκειται για δημόσιο χρήμα για το οποίο οφείλει η ίδια η διοίκηση της να λογοδοτεί για τις επιλογές των ανθρώπων της και όχι για τις διαθέσεις κάποιων τρίτων. Όπως οι άνθρωποι της Cosmote TV  και της Nova επιλέγουν μόνοι τους ποιες ταινίες θα χρηματοδοτήσουν έτσι θα λειτουργεί και η ΕΡΤ, όπως συμβαίνει και με άλλα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα. Και επειδή στο ΑΝΤ1, το Star και το ΣΚΑΪ, δεν διατυπώνονται τέτοιες ενστάσεις για τη συμμετοχή των ανθρώπων του κινηματογράφου- στις όποιες χρηματοδοτήσεις, είναι μάλλον υπερβολική η στάση αυτή απέναντι στην ΕΡΤ, η οποία πληρώνει με συνέπεια.

 

Η προηγούμενη επιτροπή κινηματογραφίας της ΕΡΤ πρέπει άμεσα να παραδώσει το υλικό της εργασίας και να προχωρήσουν τα έργα που έχουν ήδη προκριθεί μετά από νέο έλεγχο, έτσι ώστε να ξεκινήσει η χρηματοδότηση, ώστε να μην υπάρχουν απρόοπτα.  Και από το 2018 να ξεκινήσει η καταγραφή των αναγκών της ΕΡΤ σε ταινίες και ντοκιμαντέρ για να συνεχιστεί η σχέση αυτή με τους κινηματογραφιστές, με καθαρούς όρους.

typologies.gr