Κεντροαριστερά: Προσωρινή ανακωχή με το βλέμμα στις εκλογές

Κατηγορία: Πολιτική
kentroaristera
Ανακωχή χθες στην Κεντροαριστερά μετά την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησαν τη ψηφοφορία στη Βουλή για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλλου.

Φυσικά, η ανακωχή είναι προσωρινή. Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει αρχίσει και η αντιπαράθεση των υποψηφίων στο πεδίο της πολιτικής αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες.

Η εικόνα που παρουσίασε στη Βουλή ο χώρος της Κεντροαριστεράς, η διαφορετική στάση από Ποτάμι και ΔΗΣΥ και η πολυδιάσπαση που παρουσίασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να σπάει την επίσημη γραμμή και τους διαφωνούντες με αυτήν να εξαφανίζονται, προκάλεσε έντονο προβληματισμό. Η δυσκολία να υπάρξει στη Βουλή μια κοινή γραμμή πλεύσης, ανέδειξε τη δυσκολία της πολιτικής ενοποίησης του χώρου. Ο νέος αρχηγός, ειδικά στην περίπτωση που εκλεγεί υποψήφιος που δεν είναι στη Βουλή, θα έχει πολύ δύσκολο έργο.

Την Τρίτη ο Γιώργος Καμίνης δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στην κόντρα του με τη Φώφη Γεννηματά. «Το σημαντικό είναι ότι το νομοσχέδιο πέρασε. Όσοι το ψήφισαν, αξίζουν το ευχαριστώ μας», ανέφερε. Ο κ. Καμίνης, νωρίτερα, είχε δεχθεί τις βολές του γραμματέα της ΚΟ της ΔΗΣΥ, Βασίλη Κεγκέρογλου που χαρακτήρισε «ανέντιμη στάση» την κριτική που άσκησε στην κυρία Γεννηματά για «φυγομαχία» και προσχηματική απουσία από τη Βουλή. Δήλωσε μάλιστα ότι αρχικά ο κ. Καμίνης δεν σήκωνε το τηλέφωνο όταν τον κάλεσε η πρόεδρος του ΠαΣοΚ για να του διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις του.

Debate χωρίς τη Φώφη

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, ετοιμάζονται για την πρώτη τηλεοπτική τους αντιπαράθεση στον τηλεοπτικό σταθμό action 24. Θα πάρουν μέρος 6 υποψήφιοι, οι Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης. Δεν θα παραστεί ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος υπεβλήθη σε μικρή χειρουργική επέμβαση αλλά και η Φώφη Γεννηματά. Ξ κυρία Γεννηματά έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει μόνο στα δύο debates που έχει ανακοινώσει η επιτροπή Αλιβιζάτου.


Βολές κατά της κυβέρνησης

H Φώφη Γεννηματά που περιοδεύει στην Κρήτη, έστρεψε και χθες τα βέλη της κατά της κυβέρνησης με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ.

«Τώρα και το ΔΝΤ βλέπει πως είναι δύσκολο και αμφίβολο να πιαστούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, μέσα στο 2018 για τα οποία δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός. Και υπονοεί νέα μέτρα. Τα Ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλο. Δεν μπορούν να πληρώνουν συνέχεια τα γραμμάτια που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας», τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε, για το ίδιο θέμα και η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη. «Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι γνωρίζουν: Ότι η κυβέρνηση κρύβει «σκελετούς» στην ντουλάπα της και η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι ένα ακόμη τέχνασμα»τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ.

Κινητικότητα υποψηφίων

Εν όψει των εκλογών οι υποψήφιοι συνεχίζουν τις περιοδείες τους και την παρουσίαση των προτάσεων που αναδεικνύουν το πολιτικό τους στίγμα.

Την Τετάρτη ο Γιάννης Μανιάτης παρουσίασε την πρόταση του για την έξοδο της χώρας από την κρίση, το σχέδιο του για την παραγωγική Ελλάδα. Ο κ. Μανιάτης, αναφέρθηκε σε 4 πηγές εθνικού πλούτου που μπορούν εκτός των άλλων να χρηματοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστημα ενώ κατέθεσε μια δέσμη 10 προτάσεων που αφορούν τους πλειστηριασμούς, τα κόκκινα δάνεια, την υγεία, τη φορολογία, το ασφαλιστικό, το δημογραφικό, την ανεργία, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, το κοινωνικό κράτος.

Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι στη βάση αυτών των προτεραιοτήτων μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία για τις πολιτικές, σε προοδευτική κατεύθυνση, που θα ακολουθηθούν τα επόμενα χρόνια. Αναφερόμενος στις εκλογές της Κεντροαριστεράς τόνισε ότι η νέα παράταξη χρειάζεται και μια νέα ηγεσία, αφού η σημερινή, όπως σημείωσε απέδειξε ότι δεν μπορεί να οδηγήσει το χώρο πέρα από το 7%, αφήνοντας αιχμές για την κυρία Γεννηματά.

Περιοδεία σε Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα θα πραγματοποιήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης την Παρασκευή και το Σάββατο. Και στις τρείς πόλεις ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτός από τις συναντήσεις με τους θεσμικούς φορείς θα συμμετέχει σε ανοιχτές συναντήσεις διαλόγου με τους πολίτες. Τις περιοδείες του σε περιοχές του Λεκανοπεδίου, συνεχίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Την Τετάρτη θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Χαϊδάρι και την Πέμπτη στην Νέα Ιωνία.

«Για τη χρεοκοπία που διάγουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη διαχρονικά φέρει η ελληνική δεξιά, με ιδιαίτερα σημαντική ευθύνη για την περίοδο 2004-2009 που έδωσε τη χαριστική βολή στη χώρα» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος. Ο κ. Γάτσιος επεσήμανε ότι «ο νέος δημοκρατικός φορέας που είναι η απαραίτητη δύναμη για να βγει η χώρα από την κρίση δεν μπορεί να μιλάει με τη γλώσσα που μιλάει το ΠΑΣΟΚ σήμερα ή το Ποτάμι. Δεν μπορεί να λέει μισόλογα και δε μπορεί να λέει στους πολίτες πράγματα που θα είναι ευχάριστα στα αυτιά τους. Χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια.»

Την αλληλογραφία που είχε ο εκπρόσωπος του με τον Νίκο Αλιβιζάτο έδωσε στη δημοσιότητα ο Δημήτρης Τζιώτης. Ο κ. Τζιώτης, διά του εκπροσώπου του θέτει εκ νέου το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας καθώς και ζητήματα που αφορούν την διαφάνεια στα οικονομικά των υποψηφίων και την ισότιμη μεταχείριση τους.

Βολές κατά του Τσίπρα εξαπέλυσε ο Απόστολος Πόντας. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ σε ανακοίνωση του χαρακτηρίζει «πρωτοφανή επίδειξη οπορτουνισμού» το «δικαίωμα σε πολίτες 15 ετών να κατοχυρώνονται νομικά, ώστε να κοινωνικοποιούνται και να μεταβάλλουν την εμφάνιση τους επιλέγοντας άλλο φύλο από το φύλο γεννήσεως τους» και προσθέτει: « Πράξη γενναιότητας δεν είναι η κολακεία κοινωνικών ομάδων που είναι φορείς αναφαίρετων δικαιωμάτων στην προσωπικότητα, αλλά ένα υπεύθυνο όχι στον εκφυλισμό της Συνταγματικής κανονικότητας και στην πολιτική της πρόζας».

tovima.gr