Νίμιτς: Εάν ναυαγήσει η συμφωνία των Πρεσπών ίσως χρειαστούμε ακόμη 25 χρόνια

Κατηγορία: Πολιτική
nimits

Προειδοποιήσεις προς την ΠΓΔΜ πως εάν απορριφθεί από το δημοψήφισμα η συμφωνία των Πρεσπών, τότε θα χρειαστούν ενδεχομένως ακόμη 25 χρόνια έως ότου ανοίξει νέο παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του ονοματολογικού απηύθυνε μέσω συνέντευξής του στο Balkaninsight ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Επισήμανε πως οι Σκοπιανοί που πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να πετύχουν καλύτερη συμφωνία στο μέλλον ξεχνούν ότι το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, την Ευρώπη και στο NATO μπορεί να αλλάξει, επηρεάζοντας αρνητικά την προοπτική νέων διαπραγματεύσεων.

«Εάν δεν εγκριθεί, δεν διαβλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα […] Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να πετύχουμε αυτήν την λύση και ενδέχεται απαιτηθούν άλλα 25» εάν απορριφθεί, είπε ο βετεράνος διπλωμάτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βαλκανικό πρακτορείο.

Υποστήριξε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι «δίκαιη και έντιμη», καθώς ικανοποιεί τα κύρια συμφέρονται και των δύο πλευρών.

Αντλώντας από την μακρά εμπειρία του ο κ. Νίμιτς υπενθύμισε πως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξέσπασε η κόντρα για το όνομα, η κυρίαρχη εντύπωση στα Σκόπια ήταν πως ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ τους.

«Υπήρχε μια άποψη στα Σκόπια στις αρχές της διαπραγμάτευσης ότι ήμουν στην πλευρά τους. Ο χρόνος όμως δεν ήταν με την πλευρά των Σκοπίων. Πίστευαν πως η ελληνική κυβέρνηση τελικά θα υποχωρούσε και με την πάροδο του χρόνου οι θέσεις των κυβερνήσεων θα γινόταν περισσότερο μετριοπαθείς, ενώ το διεθνές περιβάλλον θα άλλαζε και περισσότερες χώρες θα τους αναγνώριζαν με το συνταγματικό τους όνομα», είπε ο Νίμιτς και συνέχισε:

«Είχα το ακριβώς αντίθετο επιχείρημα,. Τους έλεγα ότι θα έπρεπε να κινηθούν γρήγορα καθώς θα είχαν μια ευκαιρία να γίνουν μέλος της ΕΕ μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Τους έλεγα ότι θα έπρεπε να το λύσουν το ζήτημα γρήγορα, γιατί κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει με την ΕΕ, με το ΝΑΤΟ, στην περιοχή συνολικότερα».

Αναφερόμενος στις συνεχείς διπλωματικές διενέξεις αναφορικά με την ονομασία και για το ότι αρκετές χώρες και θεσμοί αποκαλούσαν την ΠΓΔΜ με το διπλωματικό της όνομα και ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εκδίδει διαμαρτυρίες, ο κ. Νίμιτς ανέφερε: «Η προσέγγισή μου ήταν να αποφεύγω τη χρήση ονομάτων γιατί ανέκαθεν ήταν ζήτημα. Ποτέ δεν χρησιμοποίησα το “ΠΓΔΜ” γιατί δεν ήταν αποδεκτό όνομα».

Στη συνέχεια ο βετεράνος διπλωμάτης αναλύει τη στρατηγική που ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια, ιδίως τις περιόδους που οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ήταν στον «πάγο» και δεν φαινόταν στον ορίζοντα, παράθυρο επίλυσης του ονοματολογικού. «Η στρατηγική μου ήταν να συνεχίσω να προσπαθώ, να συνεχίσω να μοιράζομαι τις ιδέες μου με τις δύο κυβερνήσεις, αναμένοντας τη σωστή συγκυρία για τη λύση του προβλήματος. Εσωτερικά ζητήματα στις δυο χώρες το έκαναν ακόμη πιο δύσκολο, οικονομικά θέματα, η κρίση, διαμάχες στη Βουλή, αλλαγές κυβερνήσεων, αλλά πιστεύω πως τελικά έγινε το σωστό», ανέφερε.

Επίσης υποστηρίζει πως τα ζητήματα της γλώσσας και της ιθαγένειας ήταν ανέκαθεν κομμάτι των διαπραγματεύσεων. «Το ονοματολογικό ήταν το κυρίαρχο θέμα, αλλά εάν οι ιστορικοί ανατρέξουν στο παρελθόν θα βρουν πολλά έγγραφα και προτάσεις για τα υπόλοιπα ζητήματα» τόνισε ο Νίμιτς.

newpost.gr