Ρωσία: Απεβίωσε ο αξιωματικός που ίσως απέτρεψε έναν πυρηνικό πόλεμο

Κατηγορία: Κόσμος
877DE27D8E8BD8A9DE7F1DDA675DE1CD
Ένας αξιωματικός που, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αρνήθηκε να πιστέψει το σύστημα πληροφορικής που ανέφερε αμερικανική πυραυλική επίθεση εναντίον της ΕΣΣΔ, και ενδεχομένως απέτρεψε κατ” αυτόν τον τρόπο μια πυρηνική σύρραξη, πέθανε κοντά στη Μόσχα το Μάιο του 2017, σε ηλικία 77 ετών, όπως έγινε σήμερα γνωστό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Στανισλάβ Πετρόφ «απεβίωσε στις 19 Μαΐου στο διαμέρισμά του, στο Φριαζίνο», σε απόσταση 20 χλμ βορειοανατολικά της Μόσχας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιος του, Ντμίτρι.

Το 1983, τη νύχτα της 25ης προς την 26η Σεπτεμβρίου, ο Στανισλάβ Πετρόφ, ο οποίος ήταν τότε αξιωματικός υπηρεσίας σε μια βάση στρατηγικού συναγερμού στη νότια Μόσχα, είχε στη διάθεσή του μερικά δευτερόλεπτα για να ερμηνεύσει το σήμα συναγερμού των δορυφόρων επιτήρησης, που ανέφερε την επίθεση πέντε ή έξι αμερικανικών πυραύλων εναντίον της ΕΣΣΔ.

Ο Πετρόφ σκέφθηκε τότε ότι μια αμερικανική επίθεση θα έπρεπε να περιλαμβάνει εκατό πυραύλους και όχι πέντε ή έξι, και συμπέρανε πως επρόκειτο για σφάλμα των συστημάτων συναγερμού. Έτσι, ανέλαβε την ευθύνη να ανακοινώσει στους ανωτέρους του όχι μια επικείμενη επίθεση, αλλά έναν εσφαλμένο συναγερμό.

Η απόφασή του συνέβαλε ίσως στο να αποφευχθεί μια σοβιετική απάντηση και το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας πυρηνικής σύρραξης σε μια στιγμή μεγάλης έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

«Μετά το επεισόδιο έμεινε τρεις ημέρες στη μονάδα του. Γύρισε στο σπίτι εντελώς εξαντλημένος, αλλά δεν μας διηγήθηκε τίποτε» θυμάται ο 44χρονος γιος του.

Στη συνέχεια οι σοβιετικοί εμπειρογνώμονες είχαν διαπιστώσει πως ο εσφαλμένος συναγερμός οφειλόταν σε μια εσφαλμένη ερμηνεία της αντανάκλασης των ηλιακών ακτίνων πάνω στα σύννεφα, που είχε εκληφθεί ως απελευθέρωση ενέργειας κατά την εκτόξευση πυραύλων.

Μερικούς μήνες μετά το επεισόδιο, ο Στανισλάβ Πετρόφ παρασημοφορήθηκε «Για υπηρεσίες προς την πατρίδα στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων», χωρίς καμιά άλλη διευκρίνιση, σύμφωνα με τον Ντμίτρι.

Το επεισόδιο κρατήθηκε απόρρητο επί δέκα χρόνια και αποκαλύφθηκε δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991, από το περιοδικό Soverchenno Sekretno (Άκρως Απόρρητο).

«Όταν το ρωσικό περιοδικό Kommersant Vlast αναφέρθηκε και πάλι σε αυτήν την ιστορία, το 1998, η Δύση ανακάλυψε έναν ήρωα» λέει ο Ντμίτρι. «Στη συνέχεια δέχθηκε μια εκατοντάδα επιστολών αναγνώρισης από κάθε γωνιά της Ευρώπης, αλλά ποτέ του δεν κατάλαβε τον λόγο αυτής της αναταραχής, καθώς είχε κάνει απλώς τη δουλειά του» καταλήγει ο γιος του.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ