Τα ανοιχτά μέτωπα Τσίπρα μέχρι τις κάλπες του Μαΐου

Κατηγορία: Πολιτική
tsipras

«Όταν η γειτονική χώρα τα καταφέρει με το καλό κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη τότε θα κουβεντιάσουμε με τον κυβερνητικό εταίρο για να δούμε πως θα προχωρήσουμε τη διαδικασία, έτσι όπως προβλέπουν οι υποχρεώσεις μας από την ίδια τη συμφωνία».

Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός, σε ερώτηση που του τέθηκε στις Βρυξέλλες για την επιλογή που έκανε ο Πάνος Καμμένος να καταφερθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ακόμα και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, άφησε ίσως για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκλογές να μην πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Η αποστροφή αυτή του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του newpost.gr πως μετά το «ανοιχτό παράθυρο» που άφησε ο Ζόραν Ζάεφ να πάνε πιο πίσω οι διαδικασίες του ονοματολογικού (είχε μιλήσει για Ιανουάριο)  η κυβέρνηση παίζοντας ελάχιστες ακόμα καθυστερήσεις μπορεί να αναγνωρίσει με τη βοήθεια άλλων κοινοβουλευτικών δυνάμεων τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία» και είτε να περιμένει την ΝΔ να καταθέσει  πρόταση μομφής (θα έχει παρέλθει το εξάμηνο από την τελευταία) είτε να ζητήσει  ψήφο εμπιστοσύνης. Με τα τωρινά δεδομένα δεδηλωμένη δεν θα υπάρχει, οπότε προκηρύσσοντας εκλογέςμπορεί να φτάσει έως τον Μάιο και να τις διενεργήσει μαζί με τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για τους ΟΤΑ.

Το εκλογικό «παζάρι» το επόμενο διάστημα θα είναι σκληρό και όλα θα παίξουν τον ρόλο τους για τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού. Ακόμα και το χθεσινό «χαστούκι» από το Eurogroup για τον ΦΠΑ στα πέντε νησιά και τις συντάξεις δείχνουν πως το Μαξίμου θέλει πολύ χρόνο ακόμα για να εμπεδώσει στην κοινωνία πως έχει τους απαιτούμενους «βαθμούς ελευθερίας» που χρειάζεται για να ασκήσει τη δική του πολιτική. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον «πόντους» κερδίζουν όσοι πιστεύουν πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πάρει όλους τους μήνες που έχει στη διάθεσή του πριν προσφύγει στις κάλπες.

Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν πως αυτή θα ήταν σίγουρα η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα αν δεν είχε μπροστά του τον «σκόπελο» των ευρωεκλογών. Ένα πρώτο βήμα για να μη μετατραπεί η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση σε «ψήφο διαμαρτυρίας» έγινε με τη μεταφορά των εκλογών των δήμων και των περιφερειών τον ερχόμενο Μάιο.

Θα μπορούσε το δεύτερο να είναι οι εθνικές εκλογές;

Όλα δείχνουν πως οι αποφάσεις είναι πολύ νωρίς να παρθούν ακόμα με πρώτο τον πρωθυπουργό από την βελγική πρωτεύουσα να θέτει ως ορόσημο τις αρχές του νέου έτους. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν καλά ότι ακόμα και τα εθνικά ζητήματα και το πως θα εξελιχθούν διαμορφώνουν σημαντικά την κοινή γνώμη.

Ο σκεπτικισμός και οι πολύ προσεκτικές διατυπώσεις χθες του Αλέξη Τσίπρα, μετά το τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο, έκαναν σαφές πως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να παίξει ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που θα πιέσει την ελληνική πλευρά. Τα ελληνοτουρκικά, αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών είναι τα δυο «καυτά» θέματα που έχουν να διαχειριστούν στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζοντας πως από τη ΝΔ το «σφυροκόπημα» θα είναι ασταμάτητο, ειδικά αν εν τω μεταξύ έχει καταγραφεί μια ικανοποιητική πρόοδος στο πεδιό της οικονομίας με τις παροχές που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Οι μετρήσεις που θα έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του στα τέλη του χρόνου θα παίξουν τον πλέον καθοριστικό ρόλο για την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Αν η «ψαλίδα» με τη ΝΔ δεν έχει κλεισει σε ικανοποιητικό βαθμό δεν θα ήταν λογικό να  αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας την αξιωματική αντιπολίτευση να φτιάξει ένα «κλίμα νίκης» κερδίζοντας πανηγυρικά τις αναμετρήσεις του Μαΐου. Το λογικό είναι να επισπεύσει τις εθνικές κάλπες για τον ίδιο μήνα και μαζί με τους ΟΤΑ να ξεκινήσει μια παράλληλη καμπάνια που θα πιέσει τη γαλάζια παράταξη με τις συνεργασίες που θα προκρίνει.

Η διεξαγωγή των εκλογών των ΟΤΑ μαζί με τις ευρωκάλπες έχει αλλάξει το χαρακτήρα της ανάμετρησης εκείνης της Κυριακής. Εκτιμήσεις στελεχών αναφέρουν πως οι συμμαχίες που θα έχουν αποτυπωθεί έως τότε, αλλά και οι διαθέσεις κομμάτων και βουλευτών μέσα στη Βουλή δεν αποκλείεται να διαμορφώσουν ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο, που να μπορεί να δώσει «ανάσα ζωής» στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το φθινόπωρο του 2019.

newpost.gr