Όλι Ρεν: Μεγάλους φόρους πληρώνει η μεσαία τάξη

Κατηγορία: Οικονομία
epa03871153 Vice President of the European Commission, Commissioner for Economic and Monetary Issues Olli Rehn speaks during the audition at the Fifth Committee of Budget, Treasury and Planning, in Rome, Italy, 17 September 2013.  EPA/ALESSANDRO DI MEO

Πριν από οκτώμισι χρόνια, στην αρχή της ελληνικής κρίσης ο Όλι Ρεν, από την θέση τότε του κοινοτικού επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, είχε ευχηθεί στους Έλληνες «καλό κουράγιο».

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στα «Νέα», ο Ολι Ρεν σημειώνει πως η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει όλα τα προβλήματα, ούτε όλες τις δυσκολίες και θα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο των υγιών και υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών. Κατά τον Φιλανδό κεντρικό τραπεζίτη, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη, το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι υψηλό, ενώ, όπως δηλώνει, ανησυχεί πολύ για την πολύ μεγάλη φορολογική επιβάρυνση στη μεσαία τάξη.

Ο Ολι Ρεν αναλύει τα αίτια που οδήγησαν την Ελλάδα στη βαθιά κρίση, ασκεί αυτοκριτική γιατί δεν είχε εκτιμήσει την «εδραιωμένη αντίσταση» των Ελλήνων και την έλλειψη εθνικής ενότητας έναντι των μεταρρυθμίσεων, και απορρίπτει ότι το πρώτο πρόγραμμα προσέβλεπε «μόνο» στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Ασκεί, παράλληλα, κριτική στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης επειδή δεν αντέδρασαν γρήγορα για να αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση. «Για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την παράταση των προθεσμιών λήξης και τη μείωση του επιτοκίου των δανείων EFSF / ESM ήδη από το 2010-2012. Μερικά από τα μέτρα αυτά έγιναν αποδεκτά τότε, μερικά μόνο πρόσφατα» δηλώνει, σχολιάζοντας τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου και υπογραμμίζει «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

in.gr