«Όχι» του Ευρωκοινοβουλίου για πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων!

Κατηγορία: Media
eurovouli

Απέρριψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόταση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων της Κομισιόν για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Με 318 ψήφους υπέρ της απόρριψης, 27 κατά και 31 αποχές, η πρόταση αποσύρθηκε για νέες διαπραγματεύσεις και θα έρθει πάλι προς ψήφιση στην Ολομέλεια τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η πλειονότητα των ευρωβουλευτών διαφώνησε κυρίως με τα άρθρα 11 και 13 της νέας οδηγίας. Το μεν άρθρο 11 όριζε πως για τις παραπομπές στο διαδίκτυο από κάθε πλατφόρμα ή άλλο μέσο διακίνησης περιεχομένου θα έπρεπε να έχει αμοιβή την οποία θα συμφωνούσαν με τις αρχικές πηγές παραπομπών. Το δε άρθρο 13 αφορά την εύλογη αμοιβή πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργών για έργα τους που διακινούνται στο διαδίκτυο.

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής της πρότασης Axel Voss δήλωσε πως είναι λυπηρό που η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δεν υποστήριξε τη θέση του, αλλά θα γίνει εκ νέου συζήτηση για να αντιμετωπιστούν οι αμφισβητήσεις και οι ανησυχίες από τις νέες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των πνευματικών δικαιωμάτων. Η Εταιρεία Συγγραφέων Οπτικοακουστικών Μέσων (SAA) από τη δική της πλευρά δήλωσε πως η ψηφοφορία είναι ένα περίεργο μήνυμα σχετικά με την ικανότητα της Ευρώπης να καθορίσει ευνοϊκό νομικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των δημιουργών στην ψηφιακή εποχή πριν από τις εκλογές ενός νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.